måndag, augusti 23, 2004

Ko-ntroversiellt

Cowparade i Stockholm har bidragit till en del roliga kontroverser i sommar. Först dök David Lynch�s barnförbjudna ko oväntat upp på Färgfabriken, och nu kommer nästa ko-chock när galningarna på adressen www.wegotthecow.cjb.net plötsligt fått för sig att ta en av korna som "gisslan" i västa Falludjha-stil.

Det hela är ju i och för sig väldigt smaklöst, med tanke på de gisslantagna människor som avrättas alldeles på riktigt i webbfilmer från Irak.
Men samtidigt är den här aktionen väldigt intressant eftersom den säger så mycket mer om aktivisterna bakom än det antagligen var tänkt.

Stockholmarna har ju från början varit odelat negativa till Cowparade, och avfärdat det hela som "vulgärt" och "påfluget" eftersom det är ett evenemang riktat till de breda massorna som -skam på torra land- syns i det offentliga rummet. Inte helt olikt hur de tidigare mobbade bort Vattenfestivalen, om någon nu fortfarande minns den.
Och nu har alltså de trendnervösa 08-orna satt ner foten och återigen fått visa att de skyr minsann inga medel när det gäller att skydda den Filippa K-präglade närmiljön från alla icke-elitistiska intrång. Där gör konsthögskolestudenter, östermalmskärringar och graffare nu alltså gemensam front.

Det är ju en utsökt konstinstallation!

* * *

Addendum: Filmerna verkar tagtis bort nu. Maila mig den som vet var man fortfarande kan se dem.

Inga kommentarer: