tisdag, april 19, 2005

Finns verkligen Antidiskrimineringsbyrån?
Det är inte varje dag som man har förmånen att slå upp tidningen och hamna mitt i värsta Killinggänget-sketchen:
Glassen Nogger Black har anklagats för att vara rasistisk. Nu angrips 88:an också av Antidiskrimineringsbyrån, som anser att den är nazistisk. Bokstaven "H" är den åttonde i alfabetet är "88" en nazistkod för Heil Hitler. Men GB avvisar alla anklagelser om dolda budskap i glassnamnen. (---)
-Vi kan inte backa för vad som helst. Vissa hävdar ju att vår isglass Igloo Cola anspelar på kokainmissbrukande eskimåer.

Men om man tänker efter lite: är inte hela den här situationen lite väl klockren i sin komik, lite för bra för att vara sann, helt enkelt? Det är vid såna här tillfällen man måste hålla huvet kallt och inte rusa iväg i affekt.
Så frågan vi nu måste ställa oss är: Är det möjligt att det egentligen inte alls handlar om glassnamn, utan att hela den här Gb-incidenten kanske i själva verket är någon sorts sjuk reklamkampanj, pr-kupp eller annan form av bluff?
Är det någon som kan minnas någonting Antidiskrimineringsbyrån egentligen utmärkts sig för innan detta?
Finns det över huvud taget några bevis för att Antidikrimineringsbyrån egentligen existerar?
Förvisso har de en hemsida (även om den just nu dessutom stängts ned) men det har ju dykt upp påhittade organisationer på webben förut.
Det är ju bara några år sedan som Svensk-Finska Församlingen i Sundsvall dök upp på nätet och framkallade en massa affekterade uttalanden från kolumnister och ledarskribenter i rikstäckande tidningar, vilka borde ha vetat bättre än att gå på den lätte.
Det här kan vara någonting liknande.

Inga kommentarer: