söndag, juli 24, 2005

Döda poeters bloggsällskap

"Vad kännetecknar en RIKTIG blogg?" är nog den allra mest ointressanta fråga som någonsin debatterats inom den svenska bloggosf... bloggosfääh... nä, jag vägrar ta det uttrycket i min mun.
Hursomhelst: de människor som verkar mest intresserade av att snäva till gränserna för vad som ska få kallas för en "blog" visar sig oftast vara newbies med tunnelseende, vilka lider av missuppfattningen att deras egna små webbprojekt skulle få större uppmärksamhet ifall t ex Linda Skugge och Helle Klein inte fanns tillgängliga på webben.

Och detta snåriga resonemang leder oss äntligen till punchline: nu hårdnar konkurrensen om läsarna ytterligare när även DÖDA författare börjar blogga!
Franz Kafka, Samuel Pepys, Bram Stoker och W N P Barbellion är bara några av de författare som börjat blogga postumt. Äkta författare, äkta dagboksanteckningar publicerade efter hand på rätt datum så att man får se handlingen utveckla sig i realtid.
Visst, en hel del i de här bloggarna är påhittat (Bram Stokers texter handlar t ex inte alls om honom själv utan mest om en figur som kallas Dracula) och Barbellion bloggar ju, som alla litteraturhistoriker vet, under psednonym (jag skulle ju kunna "outa" Barbellions hemliga identitet här, men det råder ju bloggarkonsensus om att identitetsavslöjande = ett fruktansvärt övergrepp, så jag törs inte), fast på de punkterna skiljer sig ju dessa döda bloggare egentligen inte mycket åt från dagens skribenter.
Dock: vem kommer att bli först med att sätta Strindberg på bloggkartan? Handsken är kastad!

Inga kommentarer: