onsdag, augusti 24, 2005

Årets konstigaste kulturartikel

Författaren Peter Høeg har inte kommit ut med nån ny bok på ett tag.
Det är ingen nyhet. Det räcker att kolla med bokhandeln för att få det bekräftat.

Han har visst ”gått under jorden” oxå.
Jaha, och...? Han uträttar inget värt att tala om just nu, och alltså syns han inte i offentligheten längre. Varför skulle vi bry oss? Fortfarande ingen nyhet.

Men vänta, vänta, han har i själva verket ”dragit sig tillbaka” för att skriva ännu en bok.
Ok, lite mera likt en nyhet, men det är väl knappast första gången en författare tar time out för att få jobba i fred med en bok, om man säger så. Inget oväntat. Skåpmat.
Men däremot kunde det välan vara lite intressant att få veta vad den kommande boken ska handla om. Där finns själva nyheten.

Hursomhelst: Natalia Kazmierska (som brukar ha huvudet på skaft) har frågat lite olika människor och kollat i några register - ganska vardagliga arbetsuppgifter för en normal journalist - och på det viset lyckats luska rätt på var Peter Høeg bor nuförtiden. Inget omöjligt arbete om vi utgår ifrån att karln inte har säposkyddad identitet, men ändå, visst, ett hyggligt dagsverke.
Och arbetet är på väg att ge utdelning. Enligt hennes egen utsago erbjuder sig Peter Høeg själv att servera henne den viktigaste biten, den enda del av storyn som egentligen har nåt allmänintresse: en exklusiv förhandstitt på den kommande boken!

Det är nu som allting blir så väldigt konstigt. För Kazmierska missar själva nyheten, sviker Høegs förtroende, och åker i stället hem och skriver två långa texter om hur hennes dag på jobbet har varit. Svammel om hur hon sitter och somnar på tåget, och liknande. Och vill framställa det som om det vore nyheten.

Är det ett skämt? Är det bara jag som helt har missat nåt här? Enda anledningen till att nån skulle vilja läsa en artikel om Peter Høeg (som inte är känd för att vara nån partykille i stil med t ex Mikael Niemi) är väl för att vi är intresserade av vad det står i Peter Høegs böcker?

I stället leverar Kazmierska en märkligt substanslös artikel vars hela innehåll skulle kunna sammanfattas i orden:
”Peter Høeg vill få vara i fred just nu. Det sket jag i. Här bor han.”

Konstigt.

Inga kommentarer: