tisdag, september 27, 2005

Handel med vidriga krigsbilder

Att den amerikanska regeringen gör vad de kan för att minimera antalet blodiga och/eller otäcka reportagebilder från Irakkriget är väl inte längre en nyhet. Nu läcker dock bilder på lemlästade krigsoffer ut i alla fall - på ett sätt som nog ingen kunnat räkna med.
Via bl a toshblog, som hänvisar till the Nation får vi veta att färska bilder på sönderskjutna irakier presenteras som underhållning på porr-websiter. Via USC Annenberg journalism rewiew får vi veta att det är de amerikanska soldaterna själva som tar bilderna och säljer dem till sajterna, oftast i utbyte mot gratis porr.
Den som först uppmärksammade den här hanteringen för någran veckor sedan var den italienske bloggaren Staìb. I likhet med honom är jag kluven till det här. Å ena sidan är det egentligen bra att dessa fotografier kommer ut i offentligheten som en motvikt till den tillrättalagda, rentvättade, USA-lanserade bilden av det Rättfärdiga Kriget som många människor fortfarande klamrar sig fast vid.
Å andra sidan är det vidrigt att någon sitter och tjänar pengar på den här hanteringen.Och den attityd som de kameraförsedda soldaterna visar gentemot sina offer är i sig själv nog för att framkalla mardrömmar.
En sak står i alla fall klar: den här sortens situationer uppstår bara på webben. Den nya öppenheten är här - nu återstår det att se vad vi kommer att göra med den.

(Alla länkar ovan är fria från otäcka bilder, innehåller mest bara text. Säkra att klicka på. Bildsajterna i fråga är www.nowthatsfuckedup.com och www.ogrish.com , men jag känner inte för att länka till dem.)

Denna vecka högtidlighåller förresten de amerikanska bibliotekarierna Svartlistade böckers vecka! Du kan delta i firandet genom att helt enkelt läsa en svartlistad bok.

Inga kommentarer: