torsdag, oktober 20, 2005

Till yttrandefrihetens försvar

Jag brukar alltid försöka undvika alla sorters "metabloggande". Jag anser att det är nåt som bara newbies håller på med. Nätdebatter ska helst föras på debattforum. Dock, jag bara måste kommentera en helt ny företeelse inom den svenska bloggosfären bloggvärlden.

Först, bakgrund:
Alltsedan folk började blogga på svenska så har bloggarnas främsta sätt att nå ut till nya läsare varit de olika bloggportaler som olika entusiaster satt upp, och dit svenska bloggare kan pinga, så att omvärlden lätt kan få veta att man skrivit något nytt.
Den första generationen svenska blogportaler led av problemet att rätt många bloggar som inte hade nån svensk anknytning, eller som var automatgenererade reklambloggar, sände in sin ping och därigenom fyllde indexen med ointressanta länkar. Nyare bloggportaler har kommit förbi detta, oftast genom att kräva ett högre mått av manuell input från de som vill vara med på portalen.

Nu till själva saken:
De nya svenska bloggportalerna har haft hyfsat högt i tak. Den underförstådda regeln har varit att så länge som man har sverigeanknytning och skriver sina egna texter så är man välkommen. Således länkar Bloggportalen.se även till organiserade högerextremister, och det är helt tillåtet att sända sin ping till Intressant.se även om man inte klarar av att uttrycka sig i fullständiga meningar.

Jag ser inga problem med det egentligen. Sann yttrandefrihet innebär ju att även idioterna får säga sitt.
De senaste veckorna har dock bloggosfääh bloggvärlden skakats av att en ny bloggare börjat sända sin ping till bloggportalen nyligen.se. För första gången inom svensk bloggvärld har bloggskribenterna själva börjat efterfråga censur.
Med tanke på de ovan nämnda exemplen på "helt acceptabla" bloggar, så måste det väl vara något sjusärdeles anstötligt med en blog som kan föranleda såna här kommentarer från etablerade bloggare:
" Att nyligen.se låter denna (..)blogg få pinga tycker jag sänker trovärdigheten för pingsajten. För jag tycket att både bilderna och texterna har gått över gränsen för vad jag ser som rumsrent och acceptabelt. Kalla mig moralisk om ni vill, men denna (...)blogg har passerat alla gränser"

Och
" Det finns skäl att anta att de nu nämnda bloggarna är bloggosfärens flatlöss och att de ansvariga bakom Bloggtoppen snart kommer att plocka bort dem."

Vad har då denne bloggare gjort för att ådra sig all denna vrede från andra tongivande bloggare?
Vad har förmått de andra användarna på bloggportalerna att sända honom så mycket hatmail att han nu självmant slutar pinga portalerna, och således blir den förste svensk som de fakto mobbats ut ur bloggosfääh bloggvärlden? Hur har han lyckats bräcka alla politiska extremister och ordblinda narcissister därute?
Bedriver han hets mot folkgrupp eller bryter mot PUL? Publicerar han bilder på döda människor? Namnger han folk som vill vara anonyma eller sprider han allmäna osanningar och propaganda?

Nä. Han bloggar om mainstream-porr. Ni vet, nakna, vuxna människor som nuppar.
Han försöker inte dölja det heller, redan titeln "www.porrblogg.com" talar ganska tydligt om vad det handlar om. Den är således väldigt lätt att undvika för oss som inte är intresserade.

Själv tycker jag verkligen inte att porrblogg.com är nån vidare sida. Men den håller sig väl inom lagens råmärken och är i mitt tycke betydligt mindre anstötlig än många av de politiska propagandabloggar som går att hitta via nyligen.se.
Ändå var alltså inte taket i bloggvärlden högre än så här, visar det sig. Något att begrunda under den förmenta samstämmigheten på nästa "blogg-öl"...


Edit: Sedan detta skrevs har porrbloggen även blivit officiellt utesluten från Blogrankers, en portal som inte har många kor hemma...

Edit 2: Mitt inlägg har gett upphov till en hyfsat intressant diskussion hemma hos Ordbanken.

Edit 3, 18/11: Noterar att Ordbanken tröttnat på allt snusk, och därför raderat ovan nämnda diskussion samt allt annat hon skrivit om porrbloggen. Så kan man ju förståss oxå göra, antar jag.
Noterar oxå att Porrbloggen har börjat pinga nyligen.se igen.
Noterar till sist att de mest renlärliga bloggtalibanerna verkar återgått till att reta sig på förekomsten av journalistiska proffsbloggar, återigen. Nu är det sportjournalister som ska förbjudas att pinga.

Inga kommentarer: