onsdag, november 09, 2005

Från Vatikanens souvenirshoppar
Några turistfoton tagna med mobilkamera:
Vi inleder med en formpressad groggbricka i målad vinyl, med plats för 6 matchande shotsglas och med en liten skulptur föreställande St Petruskyrkan i mitten. För det finns väl inget bättre tillfälle att minnas sin resa till den heliga staden än när man snapsar loss på lördagskvällen?

Det skulle väl i så fall vara när man är ute på golfbanan. Vatikanens officiella golfboll är din för bara ca 40 spänn. Eller så kan du köpa ett helt set och få vatikanens officiella peggar på köpet.Så har vi det klassiska animerade "Jesus på korset blinkar"-vykortet. Modellen på det här fotografiet måste väl ha ett av sekelskiftets mest spridda ansikten. Undrar om han fick ett engångsgage eller om han har procent på intäkterna?Här är en populär produkt: en liten skulptur föreställande den förra påven, med händerna utsträckta i en välsignande gest, innesluten i en snöglob. Och med ett porträttfoto vid sina fötter, så det inte ska bli några förväxlingar.
Alla har vi väl drömt om att ha en burk med inlagd påve på skrivbordet därhemma. Och att låta det snöa på honom.


Runt Vatikanen finns också flera affärer som specialiserar sig på att sälja olika attribut till julkrubbor. Om du inte kan få nog av herdar, änglar, romerska centurioner (och allmänt anakronistiska kändisminglare som t ex påven) och andra statister runt din julkrubba så är det här du ska shoppa. Kronan på verket i krubban är nog ändå den här lilla snorgula Jesusbebisen som kommer i ett flertal olika storlekar. Det här är nämligen ingen vanlig julkrubbe-Jesus, utan detta är minsann en "Glow In The Dark"-julkrubbe-Jesus!
Billig är den också, man får en påse med tio stycken för en femtiolapp.Och när du lyst upp din julkrubba med en självlysande Jesusbebis så är det ju helt naturligt att fortsätta med en självlysande korsfäst Jesus i samma snorgula hårdplast. Även denna kommer i ett flertal olika storlekar (den största är nästan 3 decimeter) och kräver såklart inga batterier - ladda bara under en vanlig glödlampa så skiner den hela natten!Men kanske är det orättvist av mig att jag är så fixerad vid det billiga krimskramset av plast. Runt Vatikanen finns även posha butiker som säljer rejäla konstverk i äkta italiensk marmor. För ca en tusenlapp kan du få en decimeterhög marmorbyst att ställa i bokhyllan. Motiven sträcker sig från Julius Caesar över St Petrus och olika påveporträtt ända till gamle Benito Mussolini, till vänster här i bilden. Gick även att få i rosa marmor, vilket ger ett mer levande uttryck.


...Visst, sen kollade jag ju såklart även på Sixtinska kapellet, Spanska trappan och Forum Romanum, men de har ni väl redan sett på bild så många gånger.

Inga kommentarer: