söndag, januari 22, 2006

Allt ska bort!

Jag besökte Liljevalchs vårsalong i går och såg tavlorna slitas ned från väggarna av giriga besökare.
I år kryddas nämligen vårsalongen av Konstrea - ett slags performaceprojekt som har sitt ursprung ur Göteborgs Kulturnatt för några år sedan. Nu gör konceptet stor succé i Stockholm, såpass att man har fått kalla in de medverkande konstnärerna att snabbt måla upp en ny omgång med tavlor. Detta trots att man bara får köpa en tavla per besökare och trots att priset på ca 200 spänn är dubbelt så dyrt som på tidigare konstreor.
"Eftersom inga verk signeras, är chansen dessutom stor att fokus läggs på bilderna snarare än upphovsmannen" står det i Konstreans projektbeskrivning. Jag tror å andra sidan att det även kan förhålla sig precis tvärt om - folk tokköper tavlor i blindo bara för att möjligen, möjligen, kunna bli den som lagt vantarna på t ex en äkta Billgren. Vilket i så fall ju gör projektet ännu mer intressant.

Årets vårsalong ägnar sig även åt att kalejdoskopiskt redovisa en massa fakta om de medverkande via en mängd avancerade diagram som du kan kolla på på webben - men bara ifall du har en toksnabb dator med den senaste generationens plug-ins. Varför är det alltid så?

Skojigast på salongen var annars installationen bestående av vodkaflaskor prydda med Ted "Olyckan" Åströms ansikte (bilden).

Inga kommentarer: