tisdag, januari 31, 2006

Många missförstånd om Mohammed

Trots att konst och kontroverser är två av mina huvudintressen så har jag tills nu medvetet låtit bli att skriva något om debaklet kring de danska Mohammed-teckningarna, eftersom jag tyckte att det var ett lite väl enkelt försök att mucka gräl - typiskt en såndär ytlig debattgrej som skulle självdö ifall folk helt enkelt ignorerade den.

Jag tror fortfarande att det förhåller sig så, men nu är ju snöbollen redan i full rullning.
Och naturligtvis är också det mesta som dyker upp nu i debatten missuppfattningar, hörsägen eller färgat av olika särintressen.

Den mest balanserade writeup som jag sett av hela historien har lustigt nog gjorts av ateistbloggen Bibelen og kirken, som har rapporterat om alla de olika turerna från första början. Jag rekommenderar en grundlig läsning av hans blogg för den som faktiskt vill få lite nyanser i rapporteringen.

För att bara nämna två saker som jag tycker har kommit bort i den här historien:
1. Att JyllandsPosten ursprungligen fick idén att beställa in elaka Mohammed-karikatyrer från typ varenda tecknare i Danmark berodde inte på att någon faktisk dansk konstnär hade blivit hotad tidigare, utan föranleddes av att författaren Kåre Bluitgen hade det trögt med att hitta nån som var intresserad av att illustrera hans nya bok om profeten.
2. De "hädiska" bilder som muslimer världen över protesterar mot är faktiskt inte samma bilder som publicerades i JyllandsPosten, utan några helt andra bilder som en grupp danska imamer själva hade låtit cirkulera i ett internationellt upprop för att koppla dessa nya bilder till den här "affären".

När en viss grupp av bloggare nu slår på stora trumman och tycker att vi alla måste värna yttrandefriheten genom att hjälpa till att sprida de tolv bilderna från JyllandsPosten, så är det alltså tydligt att verderbörande verkligen fattat nada. Det här handlar inte längre om de tolv bilderna, om det nu någonsin gjorde det.

Likväl tänker jag här återge den bild som illustatören och boulle-fantasten Lars Refn gav till JyllandsPosten som svar på deras karikatyrinsamling (övriga elva bilder finns bl a till allmän beskådan på bibelenbloggen ovan).Istället för att teckna den gamle profeten så valde Lars Refn att rita hans sentida namne, den unge skoleleven Mohammed från Valby i Köpenhamn. Texten på skoltavlan är på persiska och lyder ungefär "JyllandsPostens journalister är en bunt reaktionära provokatörer".
JyllandsPosten tryckte bilden tillsammans med de elva andra, vilket bland annat ledde till att Refn blev inkluderad i det dödshot som en mentalsjuk 17-åring kort därpå riktade mot alla tecknarna.

Förstår ni hur jag menar nu? Nästan inget av allt det här handlar om det faktiska innehållet i de här bilderna längre.

Danmark präglas just nu av rätt så hårda kulturkrockar, vilket till stor del underblåses av den sittande regimen. I det läget är det bara dumt att hålla på och provocera, och lika dumt är det att låta sig provoceras. Yttrandefriheten är en av de absolut viktigaste grundpelarna i det moderna samhället, men den är till för att tjäna sanningen och främja en öppen debatt, inte för att slå folk i huvudet med.

Edit, 6 feb:
Noterar precis att den ovan nämnda bibelenbloggen nu endast bloggar på engelska om affaären och har bytt namn till "Danish Drawings of the Prophet Mohammed - The lies of the imams". Okej, inte sådär helt balanserat längre, kan tyckas. Men det är fortfarande en av få bloggar som ändå kör någon slags faktaförmedling istället för att bara uttrycka sina åsikter om det hela. Opinions are like assholes, everbody´s got one.

Hittar också följande på bloggen konstig.nu:
...Det som dock knappast nämnts alls (enda hänvisningen hittade jag i den tyska vänsterradikala tidningen taz) är att det i början var själva tidningen Jyllands-Posten som provocerade fram en konfrontation. Inte endast genom att publicera karikatyrerna: efter publikationen fick man till synes inte de kraftiga reaktionerna som man hade hoppats på. Som ett nästa steg såg redaktionen sig därför tvungen att ringa upp ett antal ökända, radikala islamister, för att med dessa diskutera karikatyrena. Lysande.

Inga kommentarer: