tisdag, april 25, 2006

Tjernobyl i våra hjärtan

Då var det alltså exakt 20 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. alla medier har kört återblicksteman i flera veckor nu, så vad finns egentligen att tillägga?
Själv kommer jag bland annat att tänka på Elena Filatova s omdebatterade hemsida Ghost Town som dök upp för några år sedan och rönte stor uppmärksamhet. På sidan fanns text och bilder från när Elena påstod sig bränna runt mol allena på en motorcykel djupt inne i den evakuerade zonen runt kärnkraftverket. Ganska snart dök det upp tydliga tecken på att hennes historia till stora delar var en skröna, och att bilderna i själva verket hade tagits under en organiserad bussresa till området.

Jag kommer också att tänka på dataspelet S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl som har varit "under utveckling" ända sedan 2001. Från början vad det här "first-person-shooter"-spelet tänkt att baseras på Andrei Tarkovskys film Stalker från 1979, men spelbolaget fick inte lös rättigheterna eller nåt. Så kom någon på att den isolerade "Zonen" som beskrivs i filmen är väldigt lik den avspärrade evakueringszon som slagits runt Tjernobyl, och vid det här laget lär spelet ha utveckats åt ett helt annat håll så att det nu näst intill är en dokumentär över Tjernobylområdet. Fast med mutanter och skjutvapen.
Om spelet däremot någonsin kommer att komma ur betatestning är en annan fråga.

Okej, men bortsett från en enda rabulistisk hemsida och ett anti-pk dataspel så har vi inte sett så många skildringar av Tjernobylkatastrofen inom ren populärkultur, om ni förstår hur jag menar. Kanske är det fortfarande för närliggande för att folk ska vilja väva fantasier om det.
Kanske vill man bara inte tänka på det. Nästan alla bor väl inom "strålavstånd" från ett kärnkraftverk även idag.
Själv ville jag inte äta blåbär eller lingon på flera år efter incidenten. Var rädd för nedfallet.

Dokumentärt material finns det dock gott om, som synes. Avslutningsvis vill jag rekommendera Robert Knoths och Antoinette de Jongs fotoreportage
Nuclear Nightmares: 20 years since Chernobyl. Starka bilder, men viktiga.

Inga kommentarer: