lördag, maj 20, 2006

Myten om bloggosfären

Metabloggande: Myten om bloggosfären


Jag försöker så gott som alltid låta bli så kallat "metabloggande" (dvs att kommentera andra bloggares syn på bloggande) trots att det faktiskt kliar i fingrarna på mig rätt ofta numera.
Denna självbegränsning har ett skäl: jag vill inte bidra till att underblåsa myten om den svenska bloggosfären.

För bloggosfären är faktiskt en myt.
I verkligheten finns det ingen bloggosfär. I verkligheten finns bara en stor mängd individer som av helt olika anledningar använder sig av bloggpublicering.

Tänk efter lite grann: tror ni att t ex Mikael Nussdorf och Annica Tiger bloggar av samma anledning?
Har tjejen bakom vetenskapsnytt.se och killen bakom porrblogg.com samma mål för sitt skrivande?
Skulle Linda Skugge och Hans C Pettersson kunna hitta nåt gemensamt att prata om över en blogg-öl?

Är de inte lik förbannat alla bloggare?

Jag tror att myten om bloggosfären är en mycket farlig myt. Den leder till tunnelseende och vaneföreställningar. Har man en gång börjat inbilla sig att alla som bloggar skulle ha (eller borde ha) någon form av gemensam agenda, då kan det leda till vilka stolligheter som helst.

Man kan få för sig att man har rätten att definiera vad som är en "riktig blogg".

Man kan få för sig att bloggar inte hör hemma på internet.

Man kan få för sig att det är viktigt vems blogg som har högre eller lägre besökssiffror än ens egen.

Man kan få för sig att börja kategorisera alla andra bloggare utifrån en höger/vänster-skala.

Man kan få för sig att inget som andra bloggare skriver någonsin ska få stå oemotsagt.

Man kan få för sig att ställa alla bloggare till svars för nåt osmidigt som en enskild bloggare har gjort.

...etc, etc. Exemplen tar aldrig slut.

Kort sagt: Myten om bloggosfären leder dels till att bloggare börjar spegla sig i varandra i stället för att vårda sina egna läsare. Dels leder den till att den bloggläsande allmänheten får en snedviden syn på bloggande.
Accepterar man t ex att "en blogg är en personlig dagbok på nätet" så blir detta en självuppfyllande definition vilken leder till att en massa människor som just vill visa upp sin personliga dagbok börjar blogga. (Not that there is anything wrong with that...)

Definitionen på modet just nu verkar dock vara "en blogg är ett sätt att delta i den politiska debatten", och som en följd därav har det nu börjat bli lite svårt att sålla fram läsvärda blogginlägg som inte innehåller någon form av tråkig partipolitisk propaganda.
Jag tycker att detta förminskar bloggandet. Jag säger det igen: I verkligheten finns det ingen bloggosfär. I verkligheten finns bara en stor mängd individer som av helt olika anledningar använder sig av bloggpublicering. Och detta är faktiskt någonting mycket större.


Så i dag, när det snart bara är 100 dagar kvar till riksdagvalet och debatterandet redan har spårat ur, skulle jag med en väldigt paradoxal vändning vilja gå ut till alla sveriges bloggare med ett upprop:

Vad sägs om att lämna munhuggandet till proffsen? Vad sägs om att gemensamt bevara en politikfri zon inom bloggvärlden?

Vi kan kalla drajven för "Valfri Blogg", göra speciella banners och ta det som en slags stafett-lek.

En bloggutmaning: klarar du av att blogga i hundra dagar utan att beskriva världen utifrån dina åsikter om politik? Utan att racka ned på någon annans åsikter om politik?

Detta kommer att göra dubbel nytta eftersom de som faktiskt VILL älta politik på nätet kommer att hitta snabbare fram till de bloggar som inte har valfri-bannern. Ingen censur alltså, bara lite välbehövlig genresortering.

Inga kommentarer: