onsdag, juni 07, 2006

Snyggaste filmen just nu

Nu har den barntillåtna fantasyfilmen Mirrormask äntligen dykt upp till uthyrning i svenska videobutiker. Alla borde hyra den. Mirrormask är en av dessa härligt fria filmer som använder de snaste specialeffekterna för att skapa nåt helt eget, i stället för att försöka imitera verkligheten. Filmen är som en animerad expressionistmålning, en ren fröjd för ögat. Att manus är skrivet av en av mina favoritförfattare Neil Gaiman gör ju saken inte sämre.
En annan intressant aspekt med Mirrormask är att den visar vad man kan åstakomma med en liten studio och modern teknik. Tydligen är det bara 15 stycken dataanimatörer (de flesta färskrekryterade direkt från konsthögskolan) som har skapat alla de fantastiska effekter som genomsyrar hela filmen. Får en att undra vad George Lucas´s alla animatörer egentligen gjorde hela dagana.

På DVDns kommentatorspår säger regissören Dave McKean: "Vi närmar oss snabbt den tid då tekniken inte är något hinder utan är tillgänglig för alla, då det viktiga när du gör film blir vad du har att berätta".
Och ändå visas det fortfarande bara adrenalinstinna actionthrillerkomediactionfilmer på biograferna där jag bor...

Inga kommentarer: