torsdag, juli 20, 2006

Ögonknark

Richard Linklater är en udda fågel. Som filmregissör har han inte varit helt lätt att ringa in. Först kickstartar han nittiotalet med att mynta ordet Slacker, sen pendlar han medvetet fram och tillbaka mellan att göra superinidiefilmer där rollerna för väldigt långa konversationer, och att regissera flåshurtiga komedier med åttiotalssmak.

Hans absolut bästa film hittils är i alla fall den skönt flummiga Waking Life. Det är också en av de snyggaste filmer som gjorts. Linklater tog avstamp i traditionell rotoscope-teknik (en teknik som kan producera riktigt fruktansvärda resultat i fel händer) och utvecklade ur den en ny sorts dataanimering som ger ett helt unikt resultat - både drömlikt och hyperrealistiskt. En fröjd för ögat.

Hur som helst, Linklater återvänder till den här stilen när han nu har filmatiserat Philip K Dicks klassiska sciencefictionroman A scanner darkly, som sägs vara den bästa Philip K Dick-filmatiseringen hittils.

OCH de första 24 minuterna av A scanner darkly kan man nu se gratis online på ING Filmforce.
Filmbolaget tillämpar samma princip som knarklangare - ge kunderna ett rejält gratisprov först så betalar de för resten när de har blivit beroende. Passande, särskilt som A scanner darkly till stor del handlar om effekterna av narkotika.

Hittat via Bloggywood.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , .

Inga kommentarer: