tisdag, augusti 08, 2006

100 år med potenssänkande majsflingor

Det är något svårbeskrivligt dekadent över själva idén med "limited edition"-mat, samtidigt som det finns en automatisk nostalgieffekt i ordet "jubileum". Alltså var det på nåt vis ändå ganska kul att komma ner till snabbköpet och upptäcka att Kellogg´s har släppt en speciell cornflakes-kartong med retro-design för att fira att företaget fyller 100 år.
På baksidan av boxen kan man läsa om hur det berömda frukostflingeföretaget ursprungligen startades i början av förra seklet av brödraparet Will Keith Kellogg & dr John Harvey Kellogg, som ett sidoprojekt från deras populära spa och hälsohem i Michigan, som ursprungligen var det enda stället där man kunde äta frukostflingorna.

Naturligtvis är det en väldigt tillrättalagd verson av skapelseberättelsen som Kellogg´s själva visar upp, så vi undanhålls alla smaskiga anekdoter om hur dr John H Kellogg hårddrev sin favorittes att alla krämpor gick att bota med ett rejält dagligt lavemang, som han utsatte i stort sett alla sina spa-besökare för, och om hur bröderna Kellogg ursprungligen experimenterade med majsflingorna för att hitta ett potenssänkande medel som skulle kunna utplåna det syndiga onanerandet (Kellogg-bröderna var sjundedagsadventister).
När Cornflakesen inte visade sig ha tillräcklig avsedd effekt tog dr Kellogg till mer drastiska metoder för att få amerikanarna att sluta ruska tupp. Det är till exempel faktiskt mycket tack vare hans propagerande för könsstympning som majoriteten av alla amerikaner är omskurna i dag.

Men man kan ju inte hinna med att berätta allting om man ska täcka in 100 år av frukosthistoria. Och medan Kelloggs jubileumsifirande kanske brister lite i historisk relevans, så kompenserar de det med stora mängder kreativitet. De ger oss ju till och med samlarfigurer - ni vet såna där leksaker som man inte får leka med. Allt i god puritanistisk anda.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , .

Inga kommentarer: