onsdag, augusti 16, 2006

Världens virtuellaste video

Förra veckan gästade Suzanne Vega talkshowen the Infinate Mind i den virtuella världen Second Life och hennes "avatar" sjöng några låtar för publiken:Detta har marknadsförts som en milstolpe inom internets utveckling, och det var naturligtvis också därför man hade bjudit in just Suzanne Vega som första artist. (Hennes koppling till Mp3-formatets utveckling förklaras i klippet ovan).

Poängen här är alltså att videoclipet här ovan är tekniskt sett egentligen inte "machinima" utan har spelats in "live" i Second life´s virtuella online-värld. Varje person på skämen motsvaras av en person framför en dator någonstans, och alltihopa sker i realtid.

Virtuella världar på webben är något som konstvärlden har varit framme och nosat på ett tag nu. Här i Sverige håller Ernst Billgren på att bygga ett eget konstgalleri inom Göteborgsbaserade Entropia Universe, och konstnärerna Simon Goldin och Jakob Senneby har sedan något år tillbaka liknande projekt på gång inom Second Life, under namnet The Port. Utomlands har bland annat BBC börjat flytta fram sina ställningar med virtuella musikfestivaler.

Dock är allt detta fortfarande väldigt marginella företeelser. Det existerar många tekniska och ekonomiska trösklar innan några större folkmassor kan få ut nåt av allt det här, och då talar jag även om oss som redan har dator- och internettillgång.
Som vanligt gäller ju att all standard är anpassad för dem med störst dator, senaste operativsystemet och bredaste bredbandet.
(Jag blir alltid lika förbluffad när jag talar med folk som "arbetar med webben" och de inte alls inser problemet med det här. "Tekniken måste ju användas maximalt" menar de).
En annan av trösklarna är att alla onlinevärldar och "MMORPGs" som Second Life, Entropia, EverQuest, There och så vidare är marknadsekonomiskt baserade. Den virtuella världen kräver riktiga pengar. Ibland löjligt stora summor pengar.

Och en tredje tröskel ligger i programmerarnas och användarnas egna huvuden. Många använder sin virtuella verklighet till att simulera sånt som de lika gärna kunnat göra i "real life".

Kalla mig en cynisk, skadeglad jävel, men trots att jag diggar Suzanne Vega så tyckte jag det intressantaste ögonblicket i den virtuella konserten inträffade när hennes virtuella gitarr plötsligt fick en bugg och inte gick att använda tillsammans med hennes virtuella kropp (du kan se ett klipp här). Om förra veckans konsert verkligen går till historien så är det ju det ögonblicket som alla kommer att minnas.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , , , , .
Detta har varit ett inlägg enligt .

Inga kommentarer: