fredag, oktober 27, 2006

Hög svansföring

Rondellhundar is the new black.

* * *
Andra svenska bloggar om: .

måndag, oktober 23, 2006

Webhumor 2.0

Nu är det minsann finaldags i The Great Sketch Experiment hos klassiska webhumorsajten Jib Jab.
Improvisationsteater, tävling, dokusåpa, sjuk humor och John Landis. Kul för hela familjen, med andra ord. Och alltihopa exklusivt för internet!


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , .

torsdag, oktober 19, 2006

Work in progress

Gatuartisten Daisuke Yamamoto har gjort en fantastisk liten film som trotsar all beskrivning.
Men du kan se den här:Apro på det: jag har bloggat tidigare flera gånger om webbcafékedjan Sidewalk Express och de meningslösa censurfilter som de brukar slänga in lite godtyckligt på sina servrar. Lustigt nog verkar det vara helt olika it-firmor som står för webfiltren på olika Sidewalk Express-stationer. Kanske de drivs som franchise?
Anyhow, upptäckte nyss att nere på Göteborgs centralstation är alla Sidewalk-datorerna belagda med ett filter som stänger ute hela "www.youtube.com"!
Jag säger det en gång till: censurfiltret blockerar HELA YouTube-domänen under förevändningen att den innehåller "Adult Content" !!!
Que?
Nästa logiska steg för Sidewalk Express blir väl att censurera hela Google. Finns jäkligt mycket "Adult Content" man kan komma åt via den sidan...


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , .
intressant?

lördag, oktober 14, 2006

blåslagna barnens brevlåda

Det kom ett mail apropå nåt jag skrev i en bisats för några veckor sedan. Det är alltid kul när folk hör av sig. Nedan är mailet, med mina svar:

> Hej!
> Läste just i din blogg från bokmässan i Göteborg.
> Bara några påpekanden kring Maranata:
> 1. Maranata har varit med varje år sedan 1997. Det
> är bara du som inte tittat ordentligt.

Hoppsan. Slarvigt av mig. Det ska jag ändra.
Jag tror dock att Maranata kanske skulle behöva omvärdera sin pr-strategi lite till nästa år. Fixa lite boksigneringar och sånt.

> 2. Det var inte Maranata som placerade sig själva
> strax vid sidan av barnavdelningen på bokmässan 1997
> - utan man blev placerade där; och enligt Maranata
> var det en olycklig placering - eftersom man inte
> ville provocera på det viset, men skapa debatt kring
> svensk lagstiftning i aga-frågan.

Om det är på det sättet, så tycker jag nog nästan att det är synd att man makade bort Maranata från barnboksavdelningen. Var annars har Maranata egentligen haft bättre förutsättningar för att "skapa debatt"? Och inte blir väl en vedervärdig människosyn mindre provocerande för att man flyttar några meter?

> 3. Gamla gummor kan jag säkert tänka mig att du såg.
> Man brukar vara där både unga och äldre. Folkdräkter
> har jag däremot svårare för att föreställa mig.
> Kjol/klänning är inte detsamma som folkdräkt.

Hoppsan igen. Jag kan bara be om ursäkt, och ändra texten.
Är hätta, kråsblus, förkläde folkdräkt? Jag är medveten om att ingen i montern förmodligen hade passerat Svensk Folkdräktscentrums rigida krav på korrekt klädsel, men det var ju inte heller för SFC´s skull som de här damerna hade klätt upp sig, utan för att representera och möta allmänheten.

> 4. Du kanske borde visa lite mer respekt mot dina
> meningsmotståndare - framför allt när de är gamla
> damer...

Ja, du har rätt, jag borde nog faktiskt ha visat min respekt för tanternas säregna kultur genom att örfila upp dem lite grann.
Nu är jag iofs inte själv mycket för att använda nävarna för att driva igenom min ståndpunkt, men enligt Arne Imsens bok så är ju fysisk bestraffning ett rekordeligt sätt att uttrycka åsikter och lösa konflikter, framför allt när det gäller att kommunicera med värnlösa barn.
Så jag borde väl tagit seden dit jag kommit. Det som gäller för den ena måste ju också gälla för den andra. "Kom ihåg, att den som inte blir agad, är oäkta och blir oduglig för livet" Något så gruvligt öde önskar jag ju ingen gammal folkdräktslös tant.

> Jag har själv varit med i Maranata under hela min
> uppväxt, men är sedan ett halvår tillbaka medlem i
> Pilgrimsfolket i Norge - en systerförsamling till
> Maranata.
> Med vänliga hälsningar
> //Paulus Eliasson

Grattis!
Betyder det att du har slutat slå dina barn?

allt gott
/Kris

Andra svenska bloggar om: , , , , , , .
intressant?

måndag, oktober 09, 2006

Lika som blåbär, typ


.
.
Ibland vill man helt enkelt bara vara först med att påpeka nånting. Som till exempel att nya finansministern Anders Borg är jäkligt lik trollkarlen/komikern Penn Jillette till utseendet. Och nu när jag har påpekat detta så orkar jag inte utveckla liknelsen längre. Men gör det gärna själv.


* * *
Andra svenska bloggar om: , .
intressant?

söndag, oktober 08, 2006

Förblindade statyer?

.
Någon går omkring på Göteborgs gator och trär svarta kåpor över huvudet på alla statyer.
Jag har ingen aning om varför.
På bilden "Kopparmärra". Den kåpan har fått sitta kvar i flera veckor. Men den som satt på "Poseidon" togs bort efter bara någon dag.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , .
intressant?

onsdag, oktober 04, 2006

"The Internet is for Porn" - snart på svenska!

Svenskarnas intresse för musikaler går i vågor. Gamla urnötta klassiker som "Cats" och "Sweet Chairity" kommer tillbaka och blir antagligen långkörare, men den nya ironiska/sarkastiska musikaltrenden som tagit Broadway med storm lyser med sin frånvaro här borta.
I USA har det på sistone nästan blivit standardrecept att blanda söta sånger med ett provocerande manus.
Där kan man se höjdare som Wicked, Bat Boy, Hairspray, Urinetown och snart även Evil Dead - the musical , medan här i Sverige tycker vi fortfarande att "Show Boat" är typ kontroversiell och samhällskritisk.

Men nu ska åtminstonde Maximteatern äntligen sätta upp Avenue Q med premiär i februari!
Avenue Q är en rolig liten dockeatershow som slog knockout på Broadway och vann ett gäng Tonys för två år sedan. Konceptet är att man har tagit ett gammaldags "lek-och-lär"-barnprogram som Fem Myror eller Sesame Street och vidareutvecklat det genom att anpassa det för tjugoåringar.
Så i stället för att lära ut alfabetet och kostcirkeln, så handlar sångerna och sketcherna i "Avenue Q" om vuxenproblem som till exempel hur man ser skillnad på en flickvän och en knullkompis.

Ett känt exempel finns i filmen här nedan.


Eftersom programmet i princip är en pastisch på mupparna, så är handdockor ett väldigt viktigt inslag i föreställningen. I den svenska versionen är det Petter Lennestrand (Allram Eest) som står för dockorna, vilket borgar för kvalitet.
Det jag är mest orolig för är hur de svenska översättarna ska hantera rollfiguren Gary Coleman, som är baserad på en verklig person, och som för alla amerikaner är själva arketypen för neddekade och uttjänta före detta barnskådespelare. I Sverige vet nästan ingen vem det är. Mitt förslag: Byt ut honom mot Anton Glanzelius!


Länk till artikel i Expressen.
* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , .
.
intressant?