måndag, mars 19, 2007

Video-bloggandets okrönte kung


Nu i helgen avslutade webbdesignern Hosea Jean Frank, även kallad "Zefrank" sin dagliga videoblogg, som han ägnat exakt ett år av sin tid åt.
Sista uppladdade filmen sågs av hundratusentals besökare.
Den populära videobloggen, som gick under det enkla namnet The Show har öppnat en hel del dörrar för Zefrank. Enligt uppgift så står han just nu och väger mellan antingen ett erbjudande om en egen tv-serie eller ett jobb som påläggskalv hos ett av Hollywoods största produktionsbolag. Känner vi Ze rätt så kan det dock bli något helt nytt och annorlunda han ägnar nästa år åt i stället.

Zefranks bana som internetkändis startade dock långt innan videobloggen, och helt av en slump. år 2001 slängde han ihop flash-sidan How to dance properly på en kafferast och mailade ut länken till 17 stycken kompisar som en del av en inbjudan till en fest.
Någon av hans polare vidarbefodrade länken till några andra människor, som i sin tur skickade vidare, och internets första ordentliga viral-fenomen hade fått sin början.
Den plötsliga framgången med miljontals besökare gav Ze modet att satsa helhjärtat på sin hemsida, vilken snart svällde ut med många fler roliga filmer, konstiga sånger, underfundiga små flash-spel och lustiga webb-leksaker - allt präglat av Ze´s mycket personliga humor och badanks-fetishism.
Faktum är att om du någon gång har forwardat en kul flash-hemsida till en kompis, så är oddsen höga att det varit Zefrank som är upphovsmannen bakom den.

Videobloggen The Show var en förlängning av allt detta, samtidigt som Zefrank tillförde ett större element av interagerande med publiken. Det kunde röra sig om allt från Lennart Hyland-aktiga tävlingar där man skulle sända in bilder på utklädda dammsugare, till mer avancerade projekt där alla som ville fick samarbeta i wikis med att skriva ett videomanus eller remixa en sång. Ett av de många sidoprojekt som sprungit ur The Show är det "sociala nätvärket" The Org där tusentals The Show-tittare möts varje dag för att arbeta på olika kreativa projekt.

Anyhow. Det finns en mycket viktig lärdom för alla slags bloggare att dra ur detta:
Ze Frank har INTE fått den status han har idag genom att försöka konkurrera med andra människor på villkor som någon annan ställt upp.
Han har INTE låtit någon utomstående diktera för honom hur han ska sköta sin lilla del av internet.
Han har INTE försökt öka sin publik genom att "anpassa" sin framtoning och han har definitivt INTE försökt lura till sig sidträffar genom att använda missvisande ord i titeln på sin hemsida, eller genom nåt annat fånigt trick som att länka till ovidkommande sidor för att få bli backlänkad.
Tvärtom: Ze har nått den position han har idag genom att alltid vara sig själv och tillåta sig att helhjärtat snöa in på sånt som han själv tycker är kul eller viktigt.
Och där, tror jag, har vi essensen av allt som gör internet så fantasktiskt.* * *
Andra svenska bloggar om: , ,, , , , , , , .

Inga kommentarer: