lördag, juli 21, 2007

Hairspray - en konstig musikalfilm

John Waters är en frodig gammal attackbög som har gjort roliga, provocerande och barnförbjudna filmer om bajs och ultravåld ända sedan mitten av sextiotalet:


1988 släppte John Waters filmen Hairspray med sin gamla barndomskompis - den tjocka transvestiten Divine - och blivande fulkulturikonen Ricky Lake i huvudrollerna.
Filmen var en vagt självbiografisk historia om de rasistiska och utseendefascistoida undertonerna i tv-programmen för ungdomar i skarven mellan 1950- och 1960-talet:


År 2002 låg manuset till Hairspray till grund för en Broadwaymusikal som blev en stor hit. Sång och musik skrevs av Marc Shaiman, som innan dess främst varit känd for sin musik till South Park - the movie:


Och nu i år så har alltså musikalen Hairspray bearbetats tillbaka till en hollywoodfilm som just haft premiär.

Inget av ovanstående är egentligen det minsta konstigt eller upprörande.
Nej, det jag alltså tycker är så konstigt är följande:
Med DEN bakgrunden, hur kan slutresultatet se så attans tillrättalagt och puttenuttigt ut?

Jag antar att det kan ha nåt att göra med att filmbolaget New Line Cinema på sistonde har gått från att vara en liten independent shockfilmsproducent till att helt absoberas av mediakonglomeatet Time Warner.
Eller så är det helt enkelt så att alla filmer som innehåller Amanda Bynes oundvikligen får en liten tråkig bismak av vanilj.

Hur som helst, trailern kan ju vara missvisande, kritiken har varit positiv, och det här verkar i alla fall vara en kul sommarfilm.
Så naturligtvis får den inte svensk premiär förrän i oktober.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , .


Inga kommentarer: