måndag, november 19, 2007

I hetluften

Veckans ord är "biopic ".
Inspirerade av pålitliga PCL LinkDump hittar vi måndagskul: en hel bunt med dramadokumentärer om den ökända vaudevilleartisten Joseph Pujol!Först ut: Le Petomane (1979)
Länk till hela filmen (30 minuter).
Manus av skaparna till "Albert & Herbert". I regi av Ian MacNaughton, som även regisserade de första säsongerna av "Monty Pythons flygande cirkus".
Det här är en mycket brittisk tv-berättelse om Pujols framgångsrika scenkarriär, från den anspråkslösa början som amatörentertainer i lumpen, via hans succé på Moulain Rouge, fram till grundandet av hans egen teater vid slutet av 1800-talet.

Därefter: Il Petomane (1983)

Det här är en påkostad Italiensk Cinecitta-film i regi av gamle giallo-regissören Pasquale Festa Campanile. I den här versionen har man även lagt till en kärlekshistoria med förhinder: Pujol har svårt att imponera på kvinnan han älskar eftersom hon tycker att hans yrke är så jäkla fånigt (I verkligheten var det precis tvärtom. Monsieur Pujol var en superstjärna och hade groupies). När den här filmen skulle lanseras i resten av världen dubbades den till engelska och fick titlen "Windbreaker".

Därefter: Le Petomane: Fin de siècle fartiste (1998)

Det här är en ganska så straight dokumentärfilm baserad på boken som Pujols barnbarn skev. Vi får se sällsynta journalfilmsklipp och intervjuer med flera medlemmar av släkten Pujol. Dssutom försöker läkare ge en fysiologisk förklaring till Pujols ovanliga färdigheter.

Och så slutligen: Le Petomane; Parti Avec le Vent. (2005)

I den här filmen har man verkligen mytologiserat Pujol. Handlingen är ett slags variant på Mozart/Salieri-temat, där den briljante konstnären med naturgåvan (Pujol) bekämpas av en elak ränksmidare som vill exploatera honom (doktorn i det här filmklippet). Trots den franska titeln så är detta en amerikansk film. Alla talar engelska med fransk brytning. Dessutom är detta något såpass ovanligt som en lågbudgetfilm inspelad i Hollywood. Regissören Steve Ochs fick hålla till och filma för en billig summa på Universal Studios bakgård så länge han inte störde någon. Kulisserna från Boris Karloffs gamla "Frankenstein" blev 1800-talets Paris. Filmens officiella hemsida.

Trots att hans historia har berättats av filmskapare från hela världen, så har det alltså aldrig gjorts någon ordentlig biopic om Joseph Pujol i hans eget hemland Frankrike. Och det är ju lite konstigt. Jag menar, visst borde regissörer som Luc Besson eller Marc Caro kunnat klämma fram oväntade effekter ur ett så rikt material?

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , ,, , ,, , ,.

Inga kommentarer: