fredag, mars 28, 2008

Nu är Photoshop gratis för allmänheten

Det tog cirka ett år, men nu är alltså den gratis, webbaserade lättversionen av Photoshop uppe på nätet:

Och via den här sidan kan man alltså logga in sig på betaversionen av "Photoshop Express". Under förutsättningen att man bor i USA. Eller påstår att man gör det.

Hur är själva tjänsten då?
Tja, utifrån mina egna tester tycker jag mest att det känns som en lyxversion av Flickr. Visst kan du lägga på några av Photoshops vanligaste filter och köra lite rudimentär korrigering på bilderna du laddat upp, men tonvikten är lagd på att ladda upp och sortera stora mängder fotografier och att presentera dem snyggt på webben.
Det finns tillexempel inga lasson eller andra markeringsverktyg i Photoshop Express, och defintivt inga lager eller kanaler, utan det som du gör med en bild gör du med hela bilden.
Ungefär samma funktioner går att hitta i gratisprogrammet som följde med mitt operativsystem.
Photoshop Express kan säkert vara till stor nytta om du t ex är på resande fot och använder andra människors datorer för att distribuera semesterfoton. Men har du tänkt jobba seriöst med pre-press är den tyvärr inget alternativ.
Tydligen ska det även tillkomma extra abbonemangstjänster längre fram. Då blir ju genast frågan om det inte är lika bra att köpa programmet i stället. Åsså var vi tillbaka där vi började.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , .

Inga kommentarer: