onsdag, april 30, 2008

Djur har också mänskors känslor

Dagens ord är antropomorfism, vilket är vad som pågår när vi projicerar mäskliga egenskaper på varelser eller prylar som faktiskt inte ÄR mänskliga.
När du ger ett mänskligt namn till ett husdjur ägnar du dig åt antropomorfism.
När du skäller ut stolen som du just har har snubblat över, eller blir arg på din dator, så handlar det faktiskt också om antropomorfism. Och inom populärkulturen är antropomorfism ett av de allra vanligaste berättargreppen.Antropomorfism är alltså egentligen ett sätt för människor att förhålla sig till omvärlden. Att göra vardagen lite enklare att tolka, typ.
Det skadar väl ingen om du pratar med en katt som om det vore en människa, så länge som vi inte förväntar oss att katten ska kunna svara på samma sätt.

Problemen uppstår när vi inte kan hålla isär våra fantasibilder. Tydligast blir det när vi försöker förmänskliga mat:Jajjamensan, du såg rätt - den här ankan är så läckert anrättad att den vill äta upp sig själv. Urk.
Bilden är reklam för nåt företag som tillverkar kryddmixer, och kommer till er via bloggen Suicide Food.
Här hittar du webbens största reklambildsgalleri med påklädda grisar, dansande kycklingar och andra slaktdjur som entusiastiskt väntar på att bli dödade och uppätna.
Det är som att bevittna en riktigt maffig bilolycka - man kan inte sluta titta trots att man verkligen inte vill.
* * *
Andra svenska bloggar om: , , ,, , ,,.

Inga kommentarer: