söndag, juni 15, 2008

Studenter åt upp död katt på Facebook

Tre danska journaliststudenter flådde och styckade en död katt, lät en erfaren kock laga till den och lät sig därefter väl smaka. Alltihop blev ett fotoreportage som publicerades i teminens sista nummer av studenttidningen Citat, som kom ut för några veckor sedan.


Katten var en förvildad och herrelös bondkatt som hade blivit avlivad alldeles oavsett om den skulle varit med i tidningen eller inte. Skribenten tyckte att det smakade "ungefär som kyckling fast med en eftersmak av päls".
Och naturligtvis var hela redaktionen noga med att påpeka att detta var mer än ett vanligt matlagningsreportage:

Artiklen skal give fornemmelsen af, at der, selvom det er et kæledyr, bare er tale om et stykke kød. Folk er virkelig, virkelig gode ved deres kæledyr og bruger tusindvis af kroner på dem. Samtidig køber de billigt svinekød nede fra Netto, hvor svinene er behandlet ad helvedes til. Og hvorfor er det mere forkasteligt at spise en kat i forhold til en gris? Er det ikke vigtigere at tænke over, hvilket liv dyret har haft, spørger Laura Bøge Mortensen, der er redaktør for magasinet.Nu är det av någon anledning för det mesta ganska svårt att chockera studenter, så det hela rönte inte så mycket uppmärksamhet förräns artikelförfattarna skapade en Facebook-gupp och lade upp bilderna och texten där.
Då tog det däremot hus i helsefyr.

Och i en deprimerande förutsägbar utvecklingskedja har de här studenterna nu blivit utskällda och mailbombade och mordhotade av allsköns indignerade galningar. Som kronan på verket har dessutom Facebook raderat deras grupp och låst deras profiler.

Jag har aldrig riktigt fattat vad Facebook har för skäl att existera. Tycker mest att det har känts som en nedvattnad och tillkrånglad kopia av Myspace. Och nu när Facebook så tydligt börjar visa att de skiter helt i deras användares yttrandefrihet så får man väl hoppas att hypen börjar avta.

Hursomhelst, resten av de bortraderade bilderna finns arkiverade HÄR. En del kan nog uppfatta dem som lite obehagliga, till exempel om du är vegetarian.


I februari besökte jag förresten Kina under deras nyårsvecka. När vi var i Kanton passade vi på att kolla in den gamla djurmarknaden, där handlare säljer katter, hundar, sköldpaddor och allsköns fjäderfän direkt ur lådor på trottoaren. Bara för sex-sju år sedan var så gott som alla levande djur man kude köpa här menade att slaktas och ätas upp. Sällskapsdjur var däremot förbjudna i staden.

Sedan dess har förbudet mot husdjur hävts, och idag är det något av en statusmarkör hos modärna stadsbor att ha en hund eller en katt hemma.
Djurmarknaden finns kvar med sina säljstånd, men i dag säljs mest gulliga små hundvalpar och kattungar, där det tidigare såldes gödda vuxna djur färdiga för slakt.

Det enda ståndet vi egentligen såg som påminde om forna tider var det här, som låg i slutet av gatan:

Här såg vi katter, gäss, höns och kaniner leva i små, små burar staplade huller om buller. Det som gjorde situationen extra intressant var att tjejen i affären samtidigt höll sig med en helt frigående sällskapskatt, som låg och pöste på disken och blev kliad på magen. Olika falla livets lotter.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , ,, ,, , .

Inga kommentarer: