onsdag, juli 30, 2008

Hollywood goes nollbudget

Internet har ändrat maktfördelningen i världen på fler sätt än man vanligtvis tänker på.
Ta som exempel Kim Evey och Greg Benson ett skådespelarpar som hankar sig fram i Hollywood. På bio och i tv har de på sin höjd skymtat förbi i en eller annan biroll.
På internet är de däremot superstjärnor.

Kim och Greg har bildat produktionsbolaget Mediocre Films och har under det senaste året släppt loss en mängd olika humorserier på webben, bland andra den surrealistiska talkshowen Gorgeous Tiny Chicken Machine Show, den dadaistiska frågespalten 2 Hot Girls in the Shower och den politiskt inkorrekta Retarded Policeman. De flesta av filmerna har de spelat in hemma i garaget med sina grannar och vänner i alla rollerna. Nu hjälper det väl i och för sig att de som sagt bor i Hollywood och att deras grannar och vänner också är professionella skådespelare.

Att folk som jobbar inom "studiosystemet" samtidigt gör andra sorters filmer vid sidan av är väl i och för sig nåt som alltid har pågått - jag har tillexempel bloggat om fenomenet Channel 101 nån gång tidigare - men skillnaden nu mot för bara några år sedan är att sajter som YouTube och Vimo har underlättat något oerhört för producenterna att nå ut. Det som tidigare fick vara en hobby, kan nu blomma upp i en legitim födkrok.

I kretsen kring makarna Evey och Bensons lilla filmstudo hittar man i alla fall flera av internets mest sedda ansikten just nu, bland andra komikern Payman Benz, kultskådisen Wil Wheaton, stuntentertainern Cory Williams och, inte minst, skådespelerskan/manusförfattaren Felicia Day.


Felicia Days webbserie The Guild är en kärleksfull satir om ett gäng onlinespelare som träffas IRL för första gången. Den har tilldelats alla möjliga sorters priser och är förmodligen den största succé hittills som Evey&Benson varit inblandade i.

Så det verkade helt rimligt när Felicia Day visade sig ha en av huvudrollerna i webbmusikalserien Doctor Horrible´s Sing-along Blog som hade premiär på Itunes och på nätet i mitten av juli.


"Doctor Horrible" är skapad, och finansierad ur egen ficka, av den namnkunnige film- och tvregissören Joss Wheadon som normalt sett spelar i en helt annan liga än Day & co.
Men under manusförfattarnas strejk i fjol föddes idén hos Wheadon att göra något snabbt och lättproducerat för webben.
Citat:
It's a concept I had come up with before, but when the strike happened it sort of morphed into this idea of doing this thing for the Internet with my brothers and my sister-in-law and friends, and just trying to put something out there that was more than just "what can we shoot in our living room" but not part of a giant scheme. But when I say "scheme," I don't just mean in the sense of a giant scheme with the studios, but also like the Internet people who were like, "Let's go out to Silicon Valley and get $100 million and make TV shows that are just like the ones we make on TV.
My feeling was, if we're going to try and create a new paradigm, let's actually create a new one.

Och experimentet verkar ha slagit väl ut. I vart fall har det fått stor uppmärksamhet och har fått finansanalytiker att börja använda ord som "paradigmskifte".
Fast Joss Wheadons nästa projekt kommer återigen att vara en studioproducerad, påkostad tv-serie. Webben är nog fortfarande främst ett komplement i den stora underhållningsbranchen.
* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , .

Inga kommentarer: