fredag, december 05, 2008

En riktig DJÄVLA helg

För några år sedan bloggade jag om det alternativa decemberfirandet Krampusnacht som traditionellt infaller den första helgen i December.
Då kändes krampusfirande mest som en kuriosagrej; en gammal halvhednisk mellaneuropeisk högtid som hade lyckats hålla sig vid liv mest för att den sammanförde traditionalistiska hembygdsmuppar med folk som letade efter en anleding att supa till i några dagar.

Nu några år senare, känns det som om Krampus har blivit mycket mer mainstream. Fler och fler pubar och föreningar hela världen över arrangerar Krampusfester den här veckan. Det finns till och med skräckfilmer med krampustema.
Jag tror att det till stor del är ett tecken på hur Internet har förändrat sättet som vi delar upplevelser på.
Via webben kan alla dela med sig av sina historier och sina egna erfarenheter av Krampusfirande. Med YouTube blir dessutom upplevelsen mer direkt. Även om det är kul att läsa om Krampusparader är det en helt annan sak att faktiskt se dem med egna ögon.

Men jag vill inte låta som en av de där bloggnördarna som tror att internet i sig själv är ett recept för godhet. Idéer och kultur sprids snabbt numera men de måste ju samtidigt ha ett öppet sinne att slå rot i.
Och det finaste med den rådande hipsterkulturen är väl just detta att vi inte längre är så jäkla rädda för att greppa tag i nya företeelser som verkar roliga.
Kanske är det rentav detta som den exploderande krampustrenden förebådar: den första ordentliga hipsterhögtiden?* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , ,, , , , , .

Inga kommentarer: