tisdag, mars 28, 2006

Kartan, verkligheten och det däremellan

När jag besökte Vatikanstaten i fjol ville jag såklart kolla på Sixtinska kapellet. Trots att det ligger nästan vägg-i-vägg med Petrusskyrkan, så får alla besökare ta en kilometerlång omväg genom bl a en mycket lång, lång korridor, där både väggar och tak är täckta med detaljerade muralmålningar. Alla de gigantiska målningarna föreställer olika kartor över de regioner över hela världen där kristendomen/Katolicismen har dragit fram. Man kunde se vartenda hus, nästan vartenda träd på de där kartorna.
Det var en subtil, men mycket kraftfull maktdemonstration av Vatikanen, vilket försatte besökaren i lämplig sinnesstämmning innan man till sist släpptes in i "det allra heligaste".

För i stora drag handlar kartor om makt.
Den överblick som en bra karta ger dig är nästan som en besvärjelse: du BEMÄSTRAR geografin med den kontroll som kartan ger dig.
Ju mer detaljerad karta, desdå bättre överblick - således finns det inte heller något mer fängslande att titta på än en detaljerad satelitbild eller flygfoto över en trakt där man har befunnit sig.

Känslan av makt gör ocksä ofta att man ändrar sitt förhållningssätt: att "von oben" är samlingstermen no:1 för olika sorters dumsnäll fördomsfullhet och självgodhet är nog inte en slump. Och sedan har vi ju uttrycket "att blanda ihop kartan med verkligheten". Det finns många situationer som man bevisligen hanterar BÄTTRE om man inte är låst av en karta...

Varning: s k "METABLOGGANDE" följer
(Du kan hoppa över följande stycke om du har ett liv utanför webben)


... vilket gör det helt obegripligt varför någon enda bloggare skulle vilja medverka i en bloggportal där alla blir utplacerade på en Sverigekarta.

Går inte detta tvärs emot precis allting som internet står för?
Med internet blir ju geografin onödig: allting befinner sig ju HÄR, på min skärm, utan att jag behöver bege mig någonstans. Via internet kan en 16-årig bonddotter i Säffle för första gången konkurrera om uppmärksamheten på lika villkor med en 45-årig akademiker i Uppsala.

Vem har egentligen nåt att vinna på att vi lägger tillbaka geografins filter över bloggvärldens mångfald? Var det inte just den sortens gränser vi var ute för att spränga?
Ändå finns det till och med flera stycken såna här portaler - nu senast är det konstigt nog den annars så briljanta Bloggportals-Johan som har startat en - och de pingas uppenbarligen av många bloggare. Jag begriper faktiskt inte varför...

Slut på metabloggandet

...men det finns ju, som sagt, någon slags inneboende förtrollning i själva betraktandet av en karta.
Därför är det kul att Eniro nu i dagarna har börjat samarbeta med Lantmäteriet om att lägga ut flygfotografier över olika städer. Bilden här ovan är tagen därifrån.
Detta kan kanske fylla den nisch som Google Earth ännu inte tagit sig till. Google Earths fotografier varierar ju väldigt mycket i upplösning. Bäst upplösning verkar det där vara på storstäderna (men konstigt nog är det fortfarande högre upplösning på t ex Mölnlycke än på Göteborg City i Google Earth).

Inga kommentarer: