fredag, april 06, 2007

Jesus kommer med chokladen

Jag hade tänkt skriva en writeup om Cosimo Cavallaros inställda påskutställning där han skulle visa upp en life-size korsfäst Kristus skulpterad i mjölkchoklad, men konstbloggen Studiosavant hann före och sammanfattade läget bättre än jag skulle kunna:
...In other words, it's not that someone made a chocolate Christ that's offensive (and naturally, depictions of His death by torture are always Catholic crowd-pleasers), but rather that Cavallaro made one with His dingly-dangly showing...


Det är i alla fall väl värt att notera att det var i hjärtat av frihetsstaden New York som de religiösa fundamentalisterna slog till mot yttrandefriheten den här gången. Och vem reagerar? Var är alla de agitatorer som i fjol tyckte att det var jätteviktigt att publicera Mohammed-karikatyrer?

För att fortsätta jämförelsen så var, som ni kanske minns, Jyllands-Postens karikatyrer knappast konstnärligt motiverade utan publicerades med den öppna och uttalade agendan att man ville jävlas med muslimer. Trots det låga motivet så förtjänade teckningarna att skyddas, eftersom det är så yttrandefriheten måste fungera.
Däremot så är väl knappast Cosimo Cavallaros skulptur riktad mot katolikerna, eller mot kristendomen överhuvud taget, utan är nog snarare en kommentar till påskhandel och modern kommersialism. Eller så är den bara putslustig. Hur som helst är det inte alls lika självklart att katolikerna skulle känna sig träffade av det här konstverket. Men eftersom Jesus var inblandad så tyckte kyrkorna att de hade tolkningsföreträde.

Apropå det, ja:
Ni har väl hört att Hela Thailand censurerar hela YouTube nu igen? affären påminner starkt om Turkiets YouTube-censur, fast den här gången är det kung Bhumibol Adulyadej som utsätts för en makeover:
...The offending vid outraged Thai Buddhists principally because of "the juxtaposition of a pair of woman's feet, the lowest part of the body, above his [Adulyadej's] head, the highest part of the body"...


Som sagt, tolkningsföreträde.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , .

Inga kommentarer: