söndag, september 14, 2008

Det ÄR faktiskt nittonhundraåttiofyra!

I Winstons bostad finns en övervakningskamera inmonterad i väggen. Den registrerar allt som sker, dygnet om. Det är inget konstigt eller kränkande med det, alla andra har ju också en likadan i sitt hem. Det är väldigt demokratiskt.

Det finns goda skäl till att kameran är där: landet befinner sig i krig och det existerar konkreta hotbilder som måste utredas. Skötsamma och laglydiga medborgare har naturligtvis inget att oroa sig för.
Dessutom hinner man ju knappast övervaka varje individ dygnet runt.

Att ha en direktkanal in till varje enskild medborgare möjliggör dessutom goda synergieffekter: varje morgon bjuds det till exempel på gratis workout för att hålla kroppen i trim. Precis varenda en deltar framför sina kameror. Man vill ju inte sticka ut i onödan.

Jag har bland annat ägnat sommaren åt en omläsning av George Orwells roman 1984. Det är just en sån där bok som många tror att de känner till tots att de inte själva har läst den. I själva verket är det inte just övervakningen som är det centrala temat i boken; de tekniska detaljerna är luddiga och ganska ovidkommande.
George Orwell var snarare ute efter att beskriva ett mentalt tillstånd: hur ser det ut i huvudet på människor som inte tillåts hävda sin integritet?

Winston jobbar för staten med att ändra i arkiv. En av hans kollegor är språkvetaren Syme, som arbetar heltid med att skapa och lansera nya ord och uttryck. Konceptet kallas Newspeak. Genom att kontrollera hur folk formulerar sig ska man påverka hur de tänker. På längre sikt är det meningen att vissa tankar inte alls ska gå att formulera.

Min poäng här:
Jag tror att det många retat sig på under sommarens debatt om signalspaningslagen är att FRA-förespråkarna mest verkat vara inriktade på att fördunkla samtalet.
I stället för att diskutera följderna av att man utvidgar signalspaningen till en mångfald av nya områden, så har de hårdsatsat på att lansera nonsensordet "teknikneutralitet".
Och istället för att försöka förklara för oss varför det nu är nödvändigt att införa massavlyssning så har de hävdat att allt är missförstånd och överdrifter och att det inte alls ska ske någon massavlyssning.
Detta kan de säga utan att ljuga, eftersom de helt enkelt har en annan definition av ordet "massavlyssning" än resten av oss har.

Det är sånt som gör att man blir rädd.


Och det är därför det är viktigt att du går och demonstrerar NU på tisdag när riksdagen öppnar för hösten. Det handlar inte bara om att den nya lagen som kuppades igenom precis innan sommarlovet är både integritetskränkande och i strid mot grundlagen.
Utan här står en viktig princip på spel inför framtiden: vad vill vi att våra folkvalda och offentliganställda ska ha för slags makt över oss egentligen?* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , , , .

Inga kommentarer: