söndag, oktober 19, 2008

Bokstavsnörderi

I dag börjar Nian visa säsong två av reklabyrådramaserien Mad Men. Och då passar det väl bra att länka till det här blogginlägget av typsnittsgurun Mark Simonson som gjort en noggrann genomgång av annonserna i serien och upptäckt en hel del font-anakronismer:


...These lipstick ads feature Fenice (1980) with Balmoral (1978) for the script caps. Amazone (1958) for the script lowercase is fine here, but the outline looks too much like a modern computer graphics effect (which is what it is)...


När vi ändå håller på och diskuterar bokstäver på tv:
Något av det jag tycker är roligast med J J Abrams nya serie Fringe är det lekfulla sätt på vilket de skapar en medveten distansiering genom att stoppa in text i sina etableringsbilder:


Förmodligen är det här ett sätt att försöka distansiera sig till föregångaren X-files, som ju blev stilbildande på 90-talet med sina nedtonade, torrt sakliga etableringsbilder med teleprintertext och klockslag. Det här är raka motsatsen.
Förbaskat flådigt är det i alla fall. Och jag kommer även att tänka tillbaka på legendariske tecknaren Will Eisner, som ju redan på 1940-talet sprängde ramarna för vad man får göra med öppningstext:
* * *
Andra svenska bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: