torsdag, mars 30, 2006

Veckans Elvis-imitatör: 4

Actionfilmen Bubba Ho-Tep, efter novellen med samma namn, fantiserar vidare kring de ökända konspirationsteorierna om att Elvis inte alls skulle ha dött år 1977 utan istället fejkat sin egen död för att kunna få ta lite time-out.
När filmen tar sin början i nutiden finner vi alltså en ålderstigen Elvis på ett nergånget åderdomshem I Texas, där han ligger till sängs mest hela dagen och tittar på TV. Gammal, pank, impotent och med ett trasigt höftben är livet ganska sunkigt för den forne rockkungen, särskilt som sjuksköterskorna vägrar tro på att han verkligen skulle vara Elvis.
Men när en vilsegången egyptisk mumie (!) börjar stjäla pensionerernas själar om nätterna (!!!) så finner The King till sist ny engergi och tar upp kampen för att rädda sina grannar.
Jag sade aldrig att det var en dramadokumentär. Men det som gör "Bubba Ho-Tep" till en förvånansvärt bra film är att den trots allt faktiskt verkar ta sitt skruvade ämmne på allvar. I huvudrollen som Elvis ser vi B-films legendaren Bruce Cambell, som gör en rak och ärlig tolkning av en man som en gång låg på topp och som nu tynar bort i en snöplig ålderdom.
Bubba Ho-Tep släpptes i USA 2002 men har först nu dykt upp på hyllorna hos svenska filmuthyrare.
Spring därför ut och hyr!

Nästa vecka: en jätteliten Elvis!

Inga kommentarer: