fredag, februari 23, 2007

Våga vägra PPM!

Nu har det årliga propagandamaskineriet dragit igång igen; först kommer ett orange kuvert hem i brevlådan, och sedan kommer en massa dåligt förtäckta hotelser om hur illa det ska gå för dig om du inte "gör ett aktivt val".
Våga vägra välja, säger jag!

Så här ligger det till:
Fram till för bara fem-sex år sedan så trodde vi på rejäla värderingar som kompetens och ansvar. I praktiken innebar det att den som hade kompetensen utförde jobbet. Bagaren bakade bröd, busschauffören körde bussen och fondförvaltaren förvaltade din pension.
Det här systemet innebar att det var lätt att fördela ansvar. Om brödet var vidbränt så var bagaren ansvarig, om bussen körde i diket så var det busschaufförens fel, och om pensionspengarna förvaltades dåligt så var det fondförvaltaren som inte hade gjort sitt jobb ordentligt.

De senaste åren så har dock staten velat att DU ska göra jobbet, dvs själv välja fonderna till cirka en tiondel av din pension. DU förväntas lägga ner all den tid och hjärnkapacitet som krävs för att hitta bra investeringar. Du förväntas själv skaffa dig den kompetens som krävs för detta jobb.

Detta innebär dock inte att man har sparat in på de människor som tidigare tog ansvaret för de här besluten. Tvärtom.
På PPM arbetar drygt 200 personer, avlönade med DINA skattepengar, men de ägnar sig inte åt att välja fonder längre, trots att de är utbildade för det. De bara slussar dina ikryssnings-val vidare till någon av de ca 700 förvaltare som du förväntas välja mellan. Alla dessa privata förvaltare ska ju sedan också ha lön, kontor och julbonusar med mera. Gissa var de pengarna kommer ifrån? Senaste åren har det även dykt upp fristående företag som inte gör något annat än att att välja förvaltare åt dig. Mot en avgift.

I praktiken är detta alltså som om du skulle vara tvungen att köpa ett busskort, stå i kö vid hållplatsen OCH ändå vara tvungen att köra bussen själv varje gång du ville åka någonstans.

Det blir värre. För skulle de fonder som du valt inte gå något bra, så har du bara dig själv att skylla. Det är ju DU som valt dem.
Ni ser hur smart det här funkar; förvaltarna har lyckats behålla hela lönen, och samtidigt dribblat tillbaka både jobbet och ansvaret på kunden.
Busschauffören sitter i sin uniform bekvämt tillbakalutad längst bak i bussen, och flatgarvar åt dig där du kämpar framme vid ratten.

Enda sättet att ordna balans i det här systemet är att slänga det orangea kuveret, eller returnera det oöppnat, utan att kryssa i något. Först då återgår ansvaret där det faktiskt hör hemma.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , , .

Inga kommentarer: