torsdag, oktober 13, 2005

Äntligen Pinter!

Världskände dramatikern Harold Pinter får årets Nobelpris i litteratur. (kul porträttbilder här). Gissar att haroldpinter.org kommer att få serverproblem nu.

Som gammal teatervetare tycker jag det är rent förtjusande. Förmodligen kommer nu SVT att gräva fram Håkan Ersgårds gamla tv-bearbetning av "Källarvåningen", och kanske kommer Dramaten att försöka blåsa nytt liv i den hyllade uppsättning av "Hemkomsten" som spelades för några år sedan.
Har vi riktig, riktig tur så kanske även Robert Altmans gamla campy tv-version av Mathissen får ny spridning. Det är dessutom antagligen första gången John Travolta spelade gangster.

För den bredare publiken är Pinter kanhända mest känd för att ha överfört de mest snåriga romaner av andra författare till fullt begripliga filmmanus. "Den franska Löjtnantens kvinna" är exemplet som alla hänvisar till, men han har även gjort bra bearbetningar av såväl "Processen" som andra romaner. Kolla på Imdb och gå sen till videobutiken!

I direktsänd tv sitter förläggaren Dorotea Bromberg och försöker inte ens dölja sin besvikelse. Hon säger att hon sörjer å litteraturens vägar och att hon inte för sitt liv kan fatta hur akademien har tänkt. Hon säger också att hon hade hoppats på att någon rekorderligt okänd romanförfattare skulle vunnit, så att bokförläggarna kunnat få en ny storsäljare. "...läsare ska jubla över en ny bekantskap".
Obs: "NY". Öppenhjärtligt talat, kanske lite för öppenhjärtligt rentav...

Inga kommentarer: