måndag, juni 30, 2008

Världsrekord i dålig tajming

Nu är det snart en halv månad sen centerpolitikern Fredrick Federly lyckades trassla in sig själv i den största förtroendekris som någon enskild svensk politiker drabbats av på den här sidan om millennieskiftet.

Hittills har Federly verkat bemöta problemet genom att helt enkelt ignorera det. Och vem vet, kanske är det en vettig strategi. De flesta människor som föraktar honom nu kände knappt till honom innan han gjorde sig till FRA-lagens ansikte utåt genom att spela rollen av den individ som yrkar på återremiss i stället för avslag.

Men om planen nu var att hålla en låg profil under sommaren, undvika debatt, och hoppas att kritiken blåst över tills att Riksdagen öppnar igen i höst, då är det väl kanske inte riktigt såna här sammanhang man ska medverka i:Japp, tydligen ska Federley vara frontfigur i "Alternativa mr Gay Sweden", någon slags insamlingsdrive för "Läkare mot HIV". Räkna med att få se den här postern typ överallt under Pridefestivalen.
Var jag har hittat den? På karlns egen blogg.

Att Fredrick Federly inte själv har dragit sig ur det här tyder alltså på dåligt omdömme och frånvaron av strategi. Men hur har de tänkt på arrangörssidan? Är det den här sortens uppmärksamhet de letade efter? Sitter det någon ideellt arbetande copywriter och slår sig själv i huvudet just nu?


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , ,, , , , , , .

Nu är det måndag igen* * *
Andra svenska bloggar om: , , ,, , , , .

torsdag, juni 26, 2008

Demonstrera på lördag

Anledningen till att FRA-lagen har väckt så mycket avsky tvärs över alla ideologiska gränser är egentligen väldigt enkel: den här lagen är moraliskt korrupt.
Utan att överdriva: det här handlar om allas våra grundvärderingar.
FRA-lagen lagfäster en människosyn som inte hör hemma i demokratiska samhällen. Och det är inget som går att finjustera med några tilläggspropositioner, oavsett vad de innehåller.

Per Bauhn reder ut det här ganska bra i en debattartikel i SvD: ...I den meningen utgör lagen en perverterad tolkning av den också i andra sammanhang tanklösa parollen ”Alla ska med”...

Att lagen ur ett pragmatiskt perspektiv dessutom redan är onödigt krånglig gör ju inte saken bättre.

Hur som helst, protesterna har bara börjat. i övermorgon, lördag 12.00, planeras minst tre demonstrationer på olika platser i landet. Göteborg: Kungsportsplatsen, Stockholm: Sergels Torg, Malmö: Gustav Adolfs Torg.
Mer info hos Nätverket Stoppa FRA-lagen och på Opassande - och på nybildade sajten FRApedia.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , ,, , .

måndag, juni 23, 2008

George Carlin 1937 - 2008

You know the drill; hejdå George Carlin.


EDIT: kanhända det viktigaste han gjort:Seven Words You Can Never Say on Television.

Mitt favoritcitat från karln är nog "Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away".

* * *
Andra svenska bloggar om: , , .

söndag, juni 15, 2008

Esbjön Svensson 1964 - 2008


Vila i frid.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , .

Studenter åt upp död katt på Facebook

Tre danska journaliststudenter flådde och styckade en död katt, lät en erfaren kock laga till den och lät sig därefter väl smaka. Alltihop blev ett fotoreportage som publicerades i teminens sista nummer av studenttidningen Citat, som kom ut för några veckor sedan.


Katten var en förvildad och herrelös bondkatt som hade blivit avlivad alldeles oavsett om den skulle varit med i tidningen eller inte. Skribenten tyckte att det smakade "ungefär som kyckling fast med en eftersmak av päls".
Och naturligtvis var hela redaktionen noga med att påpeka att detta var mer än ett vanligt matlagningsreportage:

Artiklen skal give fornemmelsen af, at der, selvom det er et kæledyr, bare er tale om et stykke kød. Folk er virkelig, virkelig gode ved deres kæledyr og bruger tusindvis af kroner på dem. Samtidig køber de billigt svinekød nede fra Netto, hvor svinene er behandlet ad helvedes til. Og hvorfor er det mere forkasteligt at spise en kat i forhold til en gris? Er det ikke vigtigere at tænke over, hvilket liv dyret har haft, spørger Laura Bøge Mortensen, der er redaktør for magasinet.Nu är det av någon anledning för det mesta ganska svårt att chockera studenter, så det hela rönte inte så mycket uppmärksamhet förräns artikelförfattarna skapade en Facebook-gupp och lade upp bilderna och texten där.
Då tog det däremot hus i helsefyr.

Och i en deprimerande förutsägbar utvecklingskedja har de här studenterna nu blivit utskällda och mailbombade och mordhotade av allsköns indignerade galningar. Som kronan på verket har dessutom Facebook raderat deras grupp och låst deras profiler.

Jag har aldrig riktigt fattat vad Facebook har för skäl att existera. Tycker mest att det har känts som en nedvattnad och tillkrånglad kopia av Myspace. Och nu när Facebook så tydligt börjar visa att de skiter helt i deras användares yttrandefrihet så får man väl hoppas att hypen börjar avta.

Hursomhelst, resten av de bortraderade bilderna finns arkiverade HÄR. En del kan nog uppfatta dem som lite obehagliga, till exempel om du är vegetarian.


I februari besökte jag förresten Kina under deras nyårsvecka. När vi var i Kanton passade vi på att kolla in den gamla djurmarknaden, där handlare säljer katter, hundar, sköldpaddor och allsköns fjäderfän direkt ur lådor på trottoaren. Bara för sex-sju år sedan var så gott som alla levande djur man kude köpa här menade att slaktas och ätas upp. Sällskapsdjur var däremot förbjudna i staden.

Sedan dess har förbudet mot husdjur hävts, och idag är det något av en statusmarkör hos modärna stadsbor att ha en hund eller en katt hemma.
Djurmarknaden finns kvar med sina säljstånd, men i dag säljs mest gulliga små hundvalpar och kattungar, där det tidigare såldes gödda vuxna djur färdiga för slakt.

Det enda ståndet vi egentligen såg som påminde om forna tider var det här, som låg i slutet av gatan:

Här såg vi katter, gäss, höns och kaniner leva i små, små burar staplade huller om buller. Det som gjorde situationen extra intressant var att tjejen i affären samtidigt höll sig med en helt frigående sällskapskatt, som låg och pöste på disken och blev kliad på magen. Olika falla livets lotter.


* * *
Andra svenska bloggar om: , , , ,, ,, , .

Rösta på mina dojor... eller designa ett par egna och hoppa in i tävlingen.

För att det är enkelt och kul och för att du kan.


* * *
Andra svenska bloggar om: ,
, , .

tisdag, juni 10, 2008

En widget med SvD-nyheter

Add to Netvibes

...och vill du ha en på din egen hemsida så kan du hämta den här .

* * *
Andra svenska bloggar om: , .

torsdag, juni 05, 2008

allt du någonsin behöver veta om bloggande

Internetlegendaren Lore S Sjöberg har tänkt till och nått slutsatsen att det i stora drag bara finns sju olika sorters blogginglägg:Jag tror att jag omedelbart ska föja upp detta genom att skriva ett blogginglägg som faller under KATEGORI 2; nåt jag köpt:

Kolla! Raitan-koncernen har börjat sälja Ubuntu Cola i alla 7-eleven och Pressbyråbutiker i stan! Det är en ganska rejäl satsning.
Ubuntu Cola ser ut som cola, smakar lika gott som cola och innehåller förmodligen lika mycket socker som en vanlig cola - men den är Fairtrade-framställd, och kostar ändå bara några få spänn mer än en vanlig cola.
Jag är såld. Det här är den enda läsken jag tänker dricka i sommar.


.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , , , , , .

tisdag, juni 03, 2008