torsdag, mars 08, 2007

Filmen som fick Turkiet att gå i taket

Censur gör mig alltid nyfiken. Så när jag läste att Turkiet blockar HELA YouTube så ville jag ju naturligtvis genast se den film som framkallat denna drastiska åtgärd. Men...

...det var försent. Filmen hade redan plockats bort från YouTube, av samma person som laddat upp den. Vilket får det att verka ännu mer överdrivet av den turkiske åklagaren att blockera hela domänen.

Nu är saken den att YouTube fungerar lite på samma sätt som tanken om "bloggosfären"*.
Den som lägger upp en filmsnutt på YouTube kan i alla fall förvänta sig att den snart blir ihoplänkad med andra filmsnuttar, som andra YouTube - användare lägger upp som "svar" på det första filminlägget. På det sättet skapas en slags växande interaktiv filmklipps-dialog.
Min poäng är att filmen i fråga hade lämnat spår efter sig.

Så efter lite old-scool grävande hade jag rotat fram följande: Filmklippet i fråga hade titeln "kemal gay turk" och var bara ca en halvminut långt. Det hade lagts upp av YouTube-användaren "Stravraetos" från Grekland och bestod av en svartvit porträttbild på Kemal Atatürk. Fotografiet hade sedan animerats med det populära datorprogrammet CrazyTalk, som gör att man kan få fotografiet att röra på läpparna och "säga" saker.
En rimlig gissning utifrån omständigheterna är att Stravraetos lät Atatürk säga något puerilt i stil med "Hej, jag är bög".

Den "film-debatt" som blossade upp på YouTube de följande dagarna är lika fascinerande som deprimerande i sin totala hjärnsläppthet.
Hundratals människor på bägge sidor av Egeiska havet satt alltså nu vid sina datorer och skrev manus, redigerade och valde musik till allt mer avancerade kortfilmer som bara gick ut på att förolämpa grannen mittemot.
Förolämpningarna tog sig heller aldrig över rudimentär sandlådenivå:
"Ni är hundra gånger bögigare än vad vi är!"
"Ja, men NI är tvåhundra gånger bögigare än vad du kan säga".


Sedan fick den turkiska tabloidpressen reda på tramset och gjorde sitt bästa för att blåsa upp det hela, och därefter låg det nära till hands för domstolen att snöpa Turkiets youtube-tillgång.
Fast vid det laget hade YouTubisterna redan tröttnat på att kasta skit på varandra och börjat lägga upp pekoral i stil med det här i stället:

Och det är ju ytterligare ironiskt att ovanstående film inte går att se i Turkiet just nu.

Anyway, hela den här tramsiga affären bevisar väl tydligt att om det någosin ska gå att EU-anpassa Turkiet så måste de avskaffa paragraf 301, dvs den här konstiga lagen de har mot att "kränka turkiskheten eller statliga institutioner". Det är ju uppenbart att den här lagen inte bara förstör yttrandefriheten (viket väl är illa nog) utan att den även gör att myndighetspersonerna helt slutar tänka och börjar hänfalla åt ytterligare idiotier som kollektiv bestaffning.

I en rättsstat kan folk fortfarande hamna i domstolen om de beter sig kränkande mot varandra, men det är i såfall ett civilrättsligt ärende och inget som sköts av politiker.
Den som kände sig kränkt av "Stravraetos" filmer på YouTube borde alltså rimligen ha skickat sina advokater på "Stravraetos" i stället för på YouTube, och det verkligt oroväckande i sammanhanget är att turkiska åklagarmyndigheten inte ens verkar ha tänkt i de banorna.

Och sen är det ju uppenbart att en del individer i medelhavsländerna behöver ändra sina attityder gentemot sexuella minoriteter. Men idioter är och förblir idioter, även på internet.
* I texten syftar jag på hur den ofta postulerade "bloggosfären" skulle kunna funka i teorin, och bortser helt från det faktum att den så kallade "bloggosfären" i verkligheten bara är ett hjärnspöke; en psykotisk grupphallucination frammanad av ett fåtal bloggmissbrukare som vill diktera hur alla övriga bloggare ska bete sig. Detta har jag bloggat om några gånger förut.

* * *
Andra svenska bloggar om: , , , ,
, , , , .

Inga kommentarer: