måndag, augusti 08, 2005

Robotdrömmar

Ett område där Internet faktiskt haft en väldigt omdanande verkan de senaste åren är inom den animerade långfilmen. Animerad långfilm har alltid varit ett grupparbete, och oftast något som endast de med en etablerad filmstudio i ryggen kunde ha råd att ägna sig åt.
Här har det via webben etablerat sig ett helt nytt sätt för independentfilmare att jobba på. Flera animatörer idag gör sina långfilmer själv bit för bit på hemdatorn och presenterar dem efter hand på nätet som work in process. (Visst har det iofs hänt tidigare att en bunt kortfilmer klippts ihop till en långfilm, Bill Plympton lyckades t ex klippa ihop filmen "The Tune" av alla 10-sekundersvinjetter han ritade åt Mtv på 90-talet - men det var en efterhandskonstruktion)
Om besökarna på animatörens hemsida sedan gillar det de ser så kan de stödja projektet genom att köpa prylar som t ex dvd-skivor, böcker och souvenirmuggar - produkter som är lätta att fixa i små kvantiteter via webbföretag som t ex Cafépress.
Filmprojektet börjar således betala sig innan det är färdigt, samtidigt som filmskaparna får bred kontakt med sin publik på ett väldigt tidigt stadium.

Lots of robots,
Rustboy
och Vacant planet
är tre vackra långfilmer-i-vardande som just håller på att produceras enligt den här metoden. På samtliga sidor kan man ladda ned filmavsnitt motsvarande ungefär en kortfilm.
Som av en händelse har alla tre filmerna robotar i huvudrollerna, men där slutar likheterna. Vi talar hela genrespektrat, från sf-thriller till slapstick.
Nu vet du vad du ska göra med din kafferast idag!

Inga kommentarer: