lördag, augusti 13, 2005

Grodan Kermit fyller 50

Nästa månad firar grodan Kermit 50 år.
Han har redan en egen stjärna på Hollywood walk of fame och har fått en riktig hedersdoktortitel i biologi, vilket är starkt jobbat av en figur som egentligen dog redan 1990 , då hans skapare Jim Henson gav upp andan.

Jim Henson hade jobbat med tv långt innan, b la som bisittaren "Rowlf den pianospelande hunden" på the Jimmy Dean Show (om ni nånsin undrat var Paul Schaffer kopierat hela sin image ifrån) men det var med Kermit det verkligen lossnade, då Henson introducerade den då okända grodan i programmet Sesame Street, och sedan gav honom huvudrollen som konfrancier i det banbrytande programmet the Muppet Show - det första barnprogrammet för vuxna.

Det var i the Muppet Show som den ganska stiffa Kermit fick sina viktiga sketchpartners miss Piggy och Fozzie Bear, bägge gestaltade av Frank Oz.
Frank Oz och Jim Henson kom att utgöra ett av sjuttio-åttiotalets allra mest älskade komikerpar - fullt jämförbara med Magnus & Brasse, HasseåTage eller rentav Helan och Halvan.
Samtidigt så var de förmodligen tidernas mest okända parhästar, eftersom de alltid spelade sina sketcher i rollerna av Ernie&Bert, Kermit&Fozzie, Kermit&miss Piggy, Statler&Waldorf osv. Många fattade nog aldrig att det var samma duo bakom alla de här kombinationerna.

Efter Jim Hensons död är Kermit mycket mera en "solo act". Frank Oz har gått vidare till att spela Yoda i Star Wars och regissera egna filmer.
Steve Whitmire, som tog över Kermit-rollen, har förändrat Kermit från en överspänd workaholic till en mycket mer laid back, ordvitsande stå upp-groda, vilket väl i och för sig är en rimlig utveckling när han inte längre har en partner att agera straight-man åt. Och Mupparna ägs sen något år tillbaka av Disney.
Not that there´s anything wrong with that... men riktigt som förr blir det nog aldrig.Inga kommentarer: